Sinds 1 januari 2016 is de procedure tot betaling van opgelegde borgsommen bij een voorlopige invrijheidstelling veranderd.
Vroeger was het een hele onderneming om een borg betaald te krijgen en het bewijs ervan op de juiste dienst te krijgen. Door de nieuwe procedure is één en ander eenvoudiger geworden. De verwerking wordt niet langer behandeld door de plaatselijke hypotheekbewaarders, maar wordt gecentraliseerd bij de Deposito en Consignatiekas in Brussel. In dit artikel leggen we uit, hoe u een opgelegde borgsom dient te betalen.
Beslissing tot invrijheidstelling onder borg
Nadat een rechtbank (raadkamer, KI, Correctionele rechtbank,…) heeft beslist dat een aangehoudene kan worden vrijgelaten mits betaling van een borg, zal het Openbaar Ministerie een mail sturen naar de advocaat van de aangehoudene dat zij niet in beroep zal gaan en dat de opgelegde borg moet worden betaald.
Betaling van de opgelegde borg
De borg moet worden betaald. Dit kan door de advocaat van de aangehoudene, maar het kan ook door diens familie of een andere derde gebeuren.
De betaling moet gebeuren via storting van het opgelegde bedrag op een Belgisch postkantoor.
De betaling moet gebeuren op rekening BE58 6792 0030 3279 van de DCK, Kunstlaan 30 1040 Brussel met vermelding van: * de naam en voornaam van de verdachte en zijn rijksregisternummer * vermelding van de rechtbank die de invrijheidstelling heeft bevolen * de datum van de beslissing tot invrijheidstelling.
Verwittiging OM na betaling
Het Openbaar Ministerie zal na ontvangst van de gelden worden verwittigd (dit kan 1 tot 2 dagen duren) en zal op basis van hiervan de gevangenis verwittigen dat de aangehoudene mag worden vrijgelaten indien hij of zij niet in hechtenis zit voor andere reden.
Recuperatie van de borg
In dit artikel leggen we uit hoe je een betaalde borg kan terugvorderen.