Hoe kan je een betaalde borg recupereren?

Geschreven door Bart Vosters

Laatste keer bijgewerkt op September 14th, 2023

Wanneer iemand is aangehouden in het kader van een gerechtelijk onderzoek kan een invrijheidstelling afhankelijk gemaakt worden van de betaling van een borg. Deze voorwaarde wordt vooral toegepast voor mensen die geen belangen hebben in België en woonachtig zijn in het buitenland. 

Maar hoe krijg je een borg terug eenmaal de procedure achter de rug is? 

 

 

Het opleggen van een borg 


Wanneer iemand door de onderzoeksrechter wordt aangehouden in het kader van een gerechtelijk onderzoek, kan een invrijheidstelling afhankelijk worden gesteld van de betaling van een borg. 

Deze voorwaarde wordt meestal opgelegd voor personen die geen belangen hebben in België en in het buitenland hun domicilie hebben. Na betaling van de borg zal de aangehouden persoon dan in vrijheid worden gesteld. 

 

Betaling van de borg


De betaling van de borg is een administratieve procedure die niet altijd heel duidelijk is. 

In dit artikel leggen we uit hoe je de opgelegde borg best betaalt.

 

Recuperatie van de betaalde borg


Je kan je betaalde borg terugkrijgen op voorwaarde dat jezelf of je advocaat op alle zittingen bent verschenen die werden gehouden nadat je de borg hebt betaald. 

Indien er nog openstaande schulden aan de Belgische Staat openstaan, zal deze schuld worden ingehouden op de betaalde borg. Het saldo zal je dan terugkrijgen. 

Om een teruggave te bekomen van een borgsom die werd betaald in het kader van de voorlopige invrijheidstelling, zal de borgsom (of het saldo) altijd wordt terugbetaald aan de persoon die heeft gestort.

De persoon die de betaling heeft gedaan zal een getekende aanvraag met een kopie van de identiteitskaart (recto/verso) en een kopie van de bankkaart moeten bezorgen aan de deposito- en consignatiekas. Let op: indien een andere persoon de borg heeft betaald (zoals een vriend of familielid), is dat de persoon die de teruggave dient te vragen.

Indien de persoon wenst dat de gelden op de derdenrekening van zijn advocaat worden overgemaakt, moet de persoon die de storting heeft uitgevoerd, toelating geven alsook een kopij van zijn identiteitskaart bijvoegen. 

De aanvraag en de documenten dienen te worden verstuurd naar:

FOD Financiën - Deposito- en consignatiekas

Gaston Crommenlaan 6 bus 660

9050 Ledeberg

Nog vragen of bijstand nodig? 

Contacteer een van onze speciaal opgeleide advocaten om u bij te staan!

014 73 27 08

info@crimilex.be