De verruimde minnelijke schikking

In deze artikel wordt er ingegaan over de voordelen van een verruimde minnelijke schikking en wat dit voor u kan betekenen.

Geschreven door Janou Riemis

Laatste keer bijgewerkt op March 4th, 2023

We krijgen geregeld de vraag of het mogelijk is om een proces “af te kopen”. 

De wet bevat een aantal mogelijkheden waarin de strafvordering kan vervallen. De zogenaamde verruimde minnelijke schikking is er daar één van. Hoewel het principe in de publieke opinie soms (onterecht) een negatieve bijklank heeft, kan het in bepaalde gevallen een zeer nuttige piste zijn, die je samen met je advocaat kan onderzoeken.

 

 

Wat is het?


Indien het openbaar ministerie een verruimde minnelijke schikking overweegt, zal het aan de verdachte van een misdrijf voorstellen om een geldsom te betalen. De betaling dient te gebeuren aan de FOD Financiën. Het openbaar ministerie kan daarbij ook vragen dat tevens afstand wordt gedaan van goederen die in het kader van het onderzoek in beslag genomen werden.

Let wel: het openbaar ministerie is niet verplicht om deze optie te gebruiken.

 

Kan dit voor alle misdrijven worden toegepast?


Neen. De wetgever heeft een heel aantal voorwaarden voorzien, waaraan voldaan moet zijn vooraleer een dergelijke minnelijke schikking voorgesteld kan worden. Dit zijn volgende elementen:

  • het openbaar ministerie moet van mening zijn dat geen hoofdstraf van meer dan twee jaar gevangenisstraf opgelegd moet worden
  • het misdrijf mag geen zware aantasting van de fysieke integriteit van het slachtoffer inhouden
  • er is nog geen eindvonnis geveld
  • de schade van het slachtoffer moet vergoed zijn
  • is er sprake van fiscale of sociale fraude, dan moet een regeling getroffen worden met de fiscus of de sociale administratie

De minnelijke schikking wordt niet beschouwd als een schuldbekentenis, maar je dient wel je (burgerrechtelijke) aansprakelijkheid voor de schade te erkennen.

 

Hoeveel moet ik betalen?


Het te betalen bedrag wordt vrij bepaald door het openbaar ministerie, maar kan nooit meer bedragen dan de wettelijke maximumboete (verhoogd met opdeciemen) voor het vervolgde misdrijf. Er wordt dus rekening gehouden met de zwaarte van het misdrijf.

Er is geen minimum vastgelegd, behalve bij inbreuken op het Sociaal Strafwetboek: in dat geval mag het bedrag niet lager zijn dan 40% van de minimumboete.

Als er kosten werden gemaakt voor een deskundigenonderzoek, kunnen deze ook worden toegevoegd aan het schikkingsbedrag.

 

Wat is het gevolg?


Als de betaling uitgevoerd wordt binnen de termijn die wordt vooropgesteld door het openbaar ministerie, dan vervalt de strafvordering en komt het dus niet tot een proces.

De minnelijke schikking komt niet voor op een uittreksel uit je strafregister.

 

Nog Vragen of bijstand nodig?
Al onze advocaten zijn gespecialiseerd in strafrecht. 
Contacteer ons vrijblijvend.
+32 (0)14 73 27 08
info@crimilex.be