Mag ik met een rijverbod nog in het buitenland rijden?

Geschreven door Alek Dom

Laatste keer bijgewerkt op May 31st, 2024

Veel mensen stellen ons de vraag hoever een rijverbod dat door een Belgische rechter werd opgelegd rijkt. M.a.w. geldt een rijverbod dat in België werd opgelegd ook in het buitenland en kan een Belgische rechter dus een rijverbod opleggen buiten onze landsgrenzen ?

 

Het antwoord is zeer simpel: Nee. Dit kan niet. Ondanks de verregaande Europese samenwerkingsverbanden is een Belgische rechtbank op vandaag alleen maar bevoegd om vonnissen en arresten uit te spreken die alleen hun uitwerking hebben binnen de nationale grenzen.

Moet je je rijbewijs inleveren?  


Natuurlijk is het wel zo dat wanneer je een rijverbod krijgt, je ook daadwerkelijk je rijbewijs moet gaan inleveren op de griffie van de rechtbank. Je beschikt op dat moment dus niet meer over je fysieke rijbewijs. Wanneer je dan in het buitenland zou rondrijden en er zou een controle volgen, kun je geen geldig document voorleggen waardoor je ook in het buitenland in de problemen dreigt te komen.

Wat met een internationaal rijbewijs?


Het internationaal rijbewijs in een “vertaling” van het nationaal rijbewijs. Het is geldig in alle landen die het verdrag van Wenen hebben bekrachtigd. 

Er is slechts 1 model, wat niet het geval is voor de nationale rijbewijzen die verschillen van land tot land. 

Het internationaal rijbewijs is geldig in alle landen die het Verdrag van Wenen hebben ondertekend behalve:

  • in het land waar het werd uitgereikt
  • in het land waar de houder ervan woont

Als u een internationaal rijbewijs heeft, moet u steeds ook uw nationaal rijbewijs kunnen voorleggen. Dus hoewel een Belgische rechter enkel een rijverbod kan opleggen voor België, zult u in de periode dat u uw rijbewijs moet inleveren ook niet mogen rijden in het buitenland, ook al heeft u een internationaal rijbewijs. 
 

Nog Vragen of bijstand nodig?
Contacteer een van onze verkeersspecialisten. 
Contacteer ons vrijblijvend.
+32 (0)14 73 27 08
info@crimilex.be