Mag ik met een rijverbod nog in het buitenland rijden?

Geschreven door Alek Dom

Laatste keer bijgewerkt op March 3rd, 2023

Veel mensen stellen ons de vraag hoever een rijverbod dat door een Belgische rechter werd opgelegd rijkt. M.a.w. geldt een rijverbod dat in België werd opgelegd ook in het buitenland en kan een Belgische rechter dus een rijverbod opleggen buiten onze landsgrenzen ?

 

Het antwoord is zeer simpel: Nee. Dit kan niet. Ondanks de verregaande Europese samenwerkingsverbanden is een Belgische rechtbank op vandaag alleen maar bevoegd om vonnissen en arresten uit te spreken die alleen hun uitwerking hebben binnen de nationale grenzen.

Moet je je rijbewijs inleveren?  


Natuurlijk is het wel zo dat wanneer je een rijverbod krijgt, je ook daadwerkelijk je rijbewijs moet gaan inleveren op de griffie van de rechtbank. Je beschikt op dat moment dus niet meer over je fysieke rijbewijs. Wanneer je dan in het buitenland zou rondrijden en er zou een controle volgen, kun je geen geldig document voorleggen waardoor je ook in het buitenland in de problemen dreigt te komen.

Dit kun je voorkomen door tijdig een internationaal rijbewijs aan te vragen. Als Belgische burger geldt dit rijbewijs niet in België, maar zul je met dit internationaal rijbewijs wel in het buitenland een voertuig mogen besturen.

 

Nog Vragen of bijstand nodig?
Contacteer een van onze verkeersspecialisten. 
Contacteer ons vrijblijvend.
+32 (0)14 73 27 08
info@crimilex.be