Ik kreeg een uitnodiging voor een strafbemiddeling. Wat nu?

In dit artikel ontdek je wat strafbemiddeling inhoudt en waarom je een uitnodiging hiervoor hebt ontvangen. Ontdek de stappen die je nu het beste kunt nemen en wat je kunt verwachten tijdens dit proces.

Geschreven door Lien Dergent

Laatste keer bijgewerkt op April 4th, 2024

Na de afronding van een onderzoek kan het openbaar ministerie beslissen om het dossier op te nemen in de zogenaamde procedure ‘Bemiddeling en Maatregelen’. In deze procedure worden bepaalde maatregelen opgelegd aan de dader(s) en krijgt het slachtoffer de mogelijkheid om met de dader(s) een schadevergoeding overeen te komen. 

 

 

Voor welke misdrijven?


Niet alle misdrijven komen in aanmerking voor een bemiddeling. Er zijn bepaalde voorwaarden voorzien in de wet. 

De procureur des Konings kan dit enkel voorstellen als het vervolgde feit niet bestraft lijkt te moeten worden met een hoofdstraf van twee jaar correctionele gevangenisstraf of een zwaardere straf en op voorwaarde dat de verdachte zijn burgerlijke aansprakelijkheid voor het feit erkent. Daarnaast moet de verdachte mogelijk instemmen met een of meerdere maatregelen gedurende een termijn van maximaal een jaar. 

Voorbeelden van zulke maatregelen zijn een geneeskundige behandeling of therapie, het uitvoeren van een dienstverlening van ten hoogste 120 uren of het volgen van een opleiding van ten hoogste 120 uren. 

Gevolgen


Wanneer de verdachte aan alle in de overeenkomst geformuleerde maatregelen en voorwaarden, die in voorkomend geval door de bevoegde rechter werden bekrachtigd, voldaan heeft, vervalt de strafvordering. Voor zover er schade werd veroorzaakt aan een slachtoffer bestaat de voorwaarde dat de verdachte de burgerlijke aansprakelijkheid erkent en het bewijs levert van de vergoeding of het herstel van het niet-betwiste gedeelte van de schade.

Je kunt er dus belang bij hebben om op een dergelijk voorstel tot strafbemiddeling in te gaan, maar ook om in het kader daarvan mogelijk alternatieve maatregelen of voorwaarden voor te stellen. Ook is het belangrijk om een goed zicht te hebben op wat de omvang van een gepaste schadevergoeding kan zijn.
 

Nog Vragen of bijstand nodig?
Al onze advocaten zijn gespecialiseerd in strafrecht. 
Contacteer ons vrijblijvend.
+32 (0)14 73 27 08
info@crimilex.be