GSM gebruik achter het stuur

Geschreven door Alek Dom

Laatste keer bijgewerkt op March 3rd, 2023

Vanaf 3 maart 2022 zijn de regels rond gsm-gebruik in de wagen verstrengd. De enige manier om je toestel nog te gebruiken is via een geschikte houder. Zo zal het handenvrij bellen met de gsm op de schoot voortaan strafbaar zijn. 

 

De wegcode bepaalt voortaan dat je als bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm mag “gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is”.

Praktisch betekent het dat je als bestuurder niet meer mag bellen terwijl je telefoon los op je schoot, de middenconsole of op de zetel ligt. Ook het gebruik van je telefoon voor navigatie of als muziekspeler is voortaan alleen toegelaten wanneer het toestel in een geschikte houder is vastgemaakt. Dit geldt ook voor andere mobiele apparaten met een scherm, zoals gps-toestellen.

De regels gelden niet wanneer je voertuig geparkeerd is of wanneer je stilstaat.

Wie de regels overtreedt, riskeert een boete. Ongeoorloofd gebruik van mobiele apparaten tijdens het rijden is voortaan een overtreding van de derde graad. Je riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro meer de administratieve kosten. Mocht je worden gedagvaard voor de politierechtbank dan kan een boede van 240 tot 4000 euro worden opgelegd evenals een rijverbod.

 

Nog Vragen of bijstand nodig?
Contacteer een van onze verkeersspecialisten. 
Contacteer ons vrijblijvend.
+32 (0)14 73 27 08
info@crimilex.be