U kreeg een gevangenisbriefje. Wat nu?

Geschreven door Bart Vosters

Laatste keer bijgewerkt op March 14th, 2023

Wanneer u werd veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf, zal u deze straf ook moeten ondergaan. In dit artikel leggen we uit hoe de procedure verloopt vanaf de veroordeling tot het moment dat u zich dient aan te melden. Wanneer moet u zich aanmelden?, in welke gevangenis dient dat te gebeuren?, …

 

 

Wanneer moet u naar de gevangenis? 


Vanaf het moment dat het uitgesproken vonnis definitief is geworden, wordt een uittreksel van het vonnis overgemaakt aan de diensten van het Openbaar Ministerie. Deze zullen u dan een zogenaamd gevangenisbriefje laten betekenen door de wijkagent. Vanaf het moment dat u dat briefje krijgt, heeft u 5 dagen tijd om u te melden bij de gevangenis. 

Mocht u niet ingaan op dit verzoek, dan zal dit worden gemeld en zal het OM een vattingsbevel uitvaardigen. Dit houdt in dat de politie de opdracht krijgt u op te pakken en over te brengen naar de gevangenis. Wanneer de politie je niet kan vinden, zal men overgaan tot een seining. Voor straffen onder de 3 jaar is de seining beperkt tot België. Voor straffen boven de 3 jaar, zul je ook internationaal geseind worden zodat je ook riskeert in het buitenland opgepakt te worden. 

Wanneer de rechtbank na de uitspraak heeft beslist om je onmiddellijk te laten aanhouden, zal er onmiddellijk een vattingsbevel worden uitgevaardigd. Wanneer je geen gekende woonplaats hebt, zul je bovendien ook direct worden geseind.

 

Bij welke gevangenis moet u zich melden? 


U moet zich aanbieden bij de dichtsbijzijnde gevangenis.  Vrouwen dienen zich te melden bij de dichtsbijzijnde vrouwengevangenis.

Wanneer je niet in strafonderbreking kan gaan en dus de gevangenis niet onmiddellijk mag verlaten, kan een transfer naar een andere gevangenis worden aangevraagd( bv. om dichter bij familie te zijn, omdat je de taal niet spreekt, ….) 

 

Wat als ik verzet heb aangetekend?


Wanneer je verzet hebt aangetekend voor het verstrijken van de 5 dagen nadat je het gevangenisbriefje hebt gekregen, moet je je niet aanmelden. Het verzet schort namelijk de uitvoering van je straf op. 

Let wel: dit geldt niet wanneer er een onmiddellijke aanhouding werd bevolen, alleen wanneer het verzet tijdig en op regelmatige manier werd gedaan.

 

Wat indien ik geen gekende woon- of verblijfplaats heb in België?


Indien je een gekende woonplaats hebt in het buitenland, zal het vonnis daar worden betekend. 

Wanneer je bij verstek bent veroordeeld en je geen gekende woon- of verblijfplaats hebt, zal men het vonnis aan de Procureur des Konings betekenen. Deze zal je dan laten seinen. Wanneer je dan wordt gevonden zal het vonnis worden overhandigd waarna een termijn begint te lopen waarbinnen je dan verzet kan aantekenen. 

 

Nog Vragen of bijstand nodig?
Al onze advocaten zijn gespecialiseerd in strafrecht. 
Contacteer ons vrijblijvend.
+32 (0)14 73 27 08
info@crimilex.be