Regels over flitsmelders in de auto

Lees wat je moet weten over flitsmelders en ontdek hoe je aanpassingen in je auto kan maken om je veilig te verplaatsen.

Geschreven door Janou Riemis

Laatste keer bijgewerkt op March 4th, 2023

Heel wat automobilisten willen snelheidsboetes vermijden, zonder hun rijgedrag te hoeven aanpassen. Hiervoor bestaan verschillende hulpmiddelen die waarschuwen voor snelheidsmetingen van de politie, o.a.; berichtgeving op de radio, apps, systemen met gps-functie van vaste flitslocaties die op voorhand werden geregistreerd of mobiele flitslocaties op basis van de gebruikersinput (bv. TomTom, Coyote, Garmin, Raid Pilot, ...). Zulke systemen zijn in België legaal

 

 

Flitsmelder of radardetectoren


Flitsmelders of radardetectoren zijn wel verboden. Het is namelijk verboden om vaststellingen van overtredingen van de Wegverkeerswet te belemmeren of te beletten. Hierbij gaat het om een toestel dat systemen van de politie opspoort. Doordat in een radardetector een audiovisueel signaal door frequenties ingeschakeld wordt, weet die radar dat er een politieradar in de buurt staat. Niet alleen het gebruik van zulke toestellen is strafbaar, ook het bezit hiervan is strafbaar gesteld.

 

Straffen


De straffen die hierop worden gesteld zijn niet mild. De bestuurder riskeert:

  • Een gevangenisstraf van vijftien dagen tot drie maanden.
  • en/of een geldboete van 800 euro tot 8000 euro. 
  • Daarnaast kan de rechter een verval van het recht tot sturen van minimaal 8 dagen en maximaal 5 jaar uitspreken. 
  • De rechter kan het herstel in het recht tot sturen afhankelijk maken van het slagen voor één of meer examens en onderzoeken. 
  • In uitzonderlijke omstandigheden kan de rechter zelfs overgaan tot de verbeurdverklaring van het voertuig. Wanneer het gaat om recidive lopen deze straffen zelfs nog verder op.

 

Nog Vragen of bijstand nodig?
Contacteer een van onze verkeersspecialisten. 
Contacteer ons vrijblijvend.
+32 (0)14 73 27 08
info@crimilex.be