Wat zijn de regels voor e-steps ?

In dit artikel wordt uitgelegd wat de regels zijn voor het gebruik van e-steps en hoe je hier verantwoord mee om kan gaan.

Geschreven door Lien Dergent

Laatste keer bijgewerkt op March 4th, 2023

Wie in steden als Antwerpen en Brussel wandelt, heeft zonder twijfel al gezien dat er de laatste tijd zeer veel elektrische steps rondrijden. Dit nieuwe vervoermiddel daagt stilaan ook buiten de grootsteden op. Reden om even te kijken wat de Belgische wet zegt over het gebruik van een elektrische step. 

 

 

Gemotoriseerd voorbewegingstoestel


Omdat er meer en meer van dit soort nieuwe vervoermiddelen de weg naar de consument vinden (elektrische steps, monowheels, elektrische skateboards, elektrische rolstoelen, hoverboards, Segways) heeft de wetgever een nieuw soort voertuigen toegevoegd aan de wegcode. Conform art. 2.15.2 vallen al deze vervoersmiddelen onder de noemer van de "gemotoriseerde voortbewegingstoestellen".

 

Maximale snelheid


In de praktijk was het zo dat de meeste elektrische steps en andere voortbewegingstoestellen al snelheden tot 25 km / uur haalden, gelet de Europese typegoedkeuring al wel toeliet om deze producten zo te ontwerpen. De Belgische verkeerswetgeving liet tot voor kort evenwel een maximale snelheid toe tot 18 km / uur. De Belgische wetgever verhoogde dan ook bepaalde maximumsnelheid voor gemotoriseerde voortbewegingstoestellen naar 25 km/u. De Wet werd hiermee aangepast aan de Europese regelgeving en is van toepassing vanaf 31 mei 2019.

Dankzij de harmonisering van de wetgeving zullen de gemotoriseerde voortbewegingstoestellen die tot 25 km / uur halen nu zonder problemen of discussie de openbare weg op kunnen.

Het is niet nodig om een rijbewijs en een verzekering te hebben. Al wordt een familiale verzekering wel aangeraden voor schade aan derden.

 

Plaats in het verkeer


Waar moet je rijden met je elektrische step? Net zoals alle voortbewegingstoestellen, hangt dit af van de snelheid waarmee rondrijdt.

De e-steps worden gelijkgesteld met fietsers. Met een e-step mag u dus niet langer op het voetpad rijden, ongeacht de snelheid. Als er geen fietspad is, moet je op de rijbaan rijden. 

Bij voetgangerszones wordt aangeven of het toegelaten is om er met een e-step, stapvoets te rijden (5 km/u).

 

Wie mag rijden met een elektrische step


Om met een elektrische step (of een van de andere gemotoriseerde voortbewegingstoestellen) te mogen rijden is er volgens de wet maar 1 vereiste: men moet minimum 16 jaar oud zijn.

Hierop zijn wel enkele uitzonderingen. In woonerven, speelstraten of voetgangerszones mogen jongeren onder de 16 jaar wel nog met de step rijden. Het is verboden om met twee of meer personen op een e-step te rijden.

 

Helm


De wet heeft geen specifieke regels over het verplicht dragen van een helm bij een gemotoriseerd voortbewegingstoestel. Je bent daarom niet verplicht om een helm te dragen. Al is het vanuit veiligheidsstandpunt natuurlijk wel wenselijk dat je helm draagt als je je met je toestel op de openbare weg begeeft. 

Wanneer je in het donker rijdt met je step is het verplicht om een wit of geel licht aan de voorkant en een rood achterlicht te dragen.

 

Parkeren


Voor e-steps zijn er voortaan ook specifieke parkeerzones die worden aangeduid met een verkeersbord. Daarnaast zijn er ook zones waar het verboden is om een e-step te parkeren. Dit wordt ook aangeduid met een verkeersbord. Wanneer er geen verkeersbord is aangebracht blijft het toegelaten om een e-step te parkeren, zolang de doorgang niet belemmerd wordt. Deze regels zouden de overlast met de lukraak gedumpte deelsteps moeten inperken.

Bij een overtreding kan een boete worden opgelegd tussen de 58 euro en 116 euro.

 

Nog Vragen of bijstand nodig?
Contacteer een van onze verkeersspecialisten. 
Contacteer ons vrijblijvend.
+32 (0)14 73 27 08
info@crimilex.be